Corona

Can I still stay in Flanders with the corona virus?

Read More >

Het coronavirus: kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland?

Op deze pagina helpen we je graag een antwoord te vinden op de meest gestelde vragen rond logeren in Vlaanderen Vakantieland tijdens de coronacrisis.

Update 24/08/2020 – 13.30 uur

Vanaf wanneer mag ik terug in eigen land reizen?
Sinds 8 juni mogen alle logiesvormen (hotels, b&b’s, campings, vakantiewoningen, hostels, ...) terug open. De veiligheidsregels omtrent sociaal contact en groepsactiviteiten zijn ook van toepassing voor logies.

Op de veiligheidsraad van 27 juli 2020 werd beslist dat wanneer gasten in privéverband reizen het maximum aantal personen per vakantiewoning vanaf 29 juli teruggeschroefd wordt van 15 naar 10 (kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend). Deze groep van 10 personen mag bovendien enkel uit het logerende gezin en de personen uit de sociale bubbel van dat gezin bestaan. Het aantal sociale contacten wordt vanaf 29 juli teruggeschroefd naar 5 vaste contacten per gezin. Kinderen jonger dan 12 worden hierbij niet meegerekend.

Reis je in georganiseerd verband met een club of vereniging met daarbij een meerderjarige begeleider of toezichter, dan mag je tot 50 personen per vakantiewoning verblijven. Je moet er in dat geval voor zorgen dat de regels van sociaal contact steeds gerespecteerd kunnen worden in de vakantiewoning. Het Nationaal Crisiscentrum verduidelijkte ondertussen ook dat om als club of vereniging aanvaard te worden, er minstens geldige statuten moeten zijn met een duurzame en continue doelstelling en een verantwoordelijk bestuur. Alle andere ‘lossere’ invullingen van de begrippen worden niet aanvaard.

Logiesuitbaters moeten daarnaast wel een aantal veiligheidsmaatregelen naleven. Sinds 9 juni is er een basisprotocol voor de hele toeristische sector in België. Verschillende sector- en beroepsfederaties stelden op basis hiervan specifieke veiligheidsprotocollen op per deelsector. Lees hier meer over hoe je kan reizen in Vlaanderen Vakantieland.

Moet ik een mondmasker dragen in een logies?
Op de veiligheidsraad van 23 juli 2020 werd beslist om de verplichting van het mondmasker uit te breiden vanaf 25 juli 2020. Logeren in Vlaanderen volgt de verplichting dat gasten ook in logies (en niet alleen in horeca) een mondmasker dragen.

Concreet: Het dragen van een mondmasker wordt verplicht voor alle bezoekers in alle gangen, toiletten, gemeenschappelijk sanitair, alle types van gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, eetruimtes, salons, onthaalruimtes, ...  Kortom op plaatsen waar je in contact kan komen met mensen die niet behoren tot je persoonlijke bubbel. In de kamer/slaapkamer mag het weer uit, alsook aan tafel om te eten. Maar van zodra je recht staat en circuleert in het logies moet het masker dan weer aan. De logiesuitbaters zelf dragen ook bij contact met gasten een (veilig) mondmasker.

Bijkomend vraagt Logeren in Vlaanderen, voor een vlottere contactopsporing bij een eventuele besmetting, dat logiesuitbaters, naast degene die geboekt heeft, ook alle andere bezoekers/gasten in een register noteren met naam en telefoonnummer. Deze gegevens zullen 14 dagen worden bijgehouden en mogen voor niets anders gebruikt worden dan een eventuele contactopsporing.

Ik heb een vakantie geboekt in Vlaanderen Vakantieland. Omwille van het coronavirus wens ik niet te gaan logeren. Kan ik mijn boeking annuleren of verplaatsen?
Je contacteert hiervoor het logies waar je hebt gereserveerd. Elk logies bepaalt in hoeverre zij hun annulatievoorwaarden toepassen of niet. Heeft het logies geen annulatievoorwaarden? Dan gelden de algemene voorwaarden van Logeren in Vlaanderen Vakantieland. In overleg met de uitbater kan je proberen tot een oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Ik heb een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 31 december 2020. Met deze Vakantiecheque heb ik nog geen verblijf in Vlaanderen Vakantieland geboekt. Door het coronavirus en de richtlijnen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan ik mijn cheque echter niet tijdig gebruiken. Wat gebeurt er met mijn Vakantiecheque?
De geldigheid van de Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 31 december 2020 én die nog niet werd geïnd door een logiesuitbater, werd automatisch verlengd tot 31 december 2021. Vervalt jouw Vakantiecheque bv. op 30 september 2020? Dan is de geldigheid van deze Vakantiecheque automatisch verlengd tot en met 31 december 2021. Jij hoeft hiervoor dus niet te doen. Ook onze logiesuitbaters zijn op de hoogte van deze automatische verlenging.

Ik heb reeds een boeking gemaakt met mijn Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart tot en met 31 december 2020. Door het coronavirus wil ik mijn boeking annuleren. Kan ik mijn Vakantiecheques later nog gebruiken?
Als je jouw boeking wenst te annuleren, maar niet weet of de logiesuitbater reeds jouw Vakantiecheque(s) heeft geïnd, dan neem je best contact op met Logeren in Vlaanderen vzw (per mail info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35). Wij kijken dan na of jouw Vakantiecheque(s) reeds zijn geïnd door de uitbater of niet:

  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques nog niet geïnd? Dan is de geldigheid van de cheques verlengd tot en met 31 december 2021. Wij bevestigen dan de verlengde geldigheid van jouw Vakantiecheques.
  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques wél al geïnd? Dan bekijken wij samen met de logiesuitbater wat de mogelijkheden zijn om toch nog van jouw Vakantiecheque te kunnen genieten op een later tijdstip.

Wat met mijn Vakantiecheque die vervalt na 31 december 2020?
Dan kan je nu al een verblijf boeken voor een periode na de vervaldatum van jouw Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque. Met Vakantiecheque(s) die bv. 3 januari 2021 vervallen, kan je een verblijf boeken tijdens bv. de krokusvakantie 2021. Bij jouw boeking informeer je de logiesuitbater over jouw Vakantiecheque(s) die binnenkort vervallen. Het is belangrijk dat de uitbater de code(s) van de cheque(s) vóór de vervaldatum van de cheque ontvangt, zodat de uitbater de cheque voor de vervaldatum kan innen. Het bedrag van de Vakantiecheque kan dan worden beschouwd als een soort voorschot.

Ik wens een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque te kopen tijdens de coronacrisis. Hoe lang is deze cheque geldig?
De Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque is 18 maanden geldig en niet verlengbaar. Als je nu een Vakantiecheque koopt, heeft de ontvanger tot februari 2022 tijd om van de cheque te genieten.
Enkel cheques die vervallen in de periode 12 maart 2020 en 31 december 2020 én die nog niet zijn geïnd door een logiesuitbater zijn uitzonderlijk tot en met 31 december 2021 verlengd.

Waar moet ik nog op letten?

  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
  • Beperk je fysieke sociale contacten.
  • Draag een mondmasker in de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.

Voor meer informatie over het virus en de maatregelen die de overheid genomen heeft, surf naar www.info-coronavirus.be.

Heb je geen antwoord op jouw vraag gevonden?
Aarzel dan niet en contacteer ons via info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35.