Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

Het coronavirus: kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland?

Op deze pagina helpen we je graag een antwoord te vinden op de meest gestelde vragen rond logeren in Vlaanderen Vakantieland tijdens de coronacrisis.

Update 03/07/2020 – 09.10 uur

Vanaf wanneer mag ik terug in eigen land reizen?
Sinds 8 juni mogen alle logiesvormen (hotels, B&B’s, campings, vakantiewoningen, hostels, ...) terug open. De veiligheidsregels omtrent sociaal contact en groepsactiviteiten zijn ook van toepassing voor logies.

Dit betekent dat als je in privéverband reist je maximum met 15 personen in een vakantiewoning mag verblijven. Reis je in georganiseerd verband met een club of vereniging met daarbij een meerderjarige begeleider of toezichter, dan mag je tot 50 personen per vakantiewoning verblijven. Je moet er in dat geval voor zorgen dat de regels van sociaal contact steeds gerespecteerd kunnen worden in de vakantiewoning. Daar de begrippen 'club' en 'vereniging' niet zijn gedefinieerd, is het duidelijk dat dit een ruime interpretatie toestaat.

Logiesuitbaters moeten daarnaast wel een aantal veiligheidsmaatregelen naleven. Sinds 9 juni is er een basisprotocol voor de hele toeristische sector in België. Verschillende sector- en beroepsfederaties stelden op basis hiervan specifieke veiligheidsprotocollen op per deelsector.

Logeren in Vlaanderen  pleit wél bij grote groepen voor veiligheid en verantwoordelijkheidszin. Bijeenkomsten van grotere groepen brengen meer gevaren met zich mee en daarom verwijzen we naar duidelijke richtlijnen en afspraken.

Voor kleinere groepen tot 15 personen, de persoonlijke bubbel, blijft het belangrijk dat de basisvoorwaarden qua veiligheid, hygiëne en social distancing worden nagekomen, zoals o.a. omschreven in het protocol voor vakantiewoningen. Voor grotere groepen is het noodzakelijk om de nodige maatregelen te nemen en de voorziene veiligheidsvoorwaarden te respecteren.

Belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn vooraf een duidelijke informatie van het gezelschap over de specifieke situatie en het expliciet appelleren op hun verantwoordelijkheidszin m.b.t. veiligheid, hygiëne en social distancing. Een verplichte aangeduide verantwoordelijke of aangestelde toezichter houdt controle op de naleving van de regels en is persoonlijk verantwoordelijk voor de groepsleden.

Het is tevens sterk aan te bevelen bij aankomst de leden van de groep te laten testen met een digitale koortsthermometer. Een extra hulpmiddel voor een veilige vakantie is het opdelen van de woning in meerdere “bubbels” zoals een toewijzing van vaste kamers en sanitair, afspraken rond gebruik van de keuken met bv. 2 of 3 vaste “koks”, tafels per 15 personen max., …. en bij voorkeur de activiteiten en gezamenlijke momenten zoveel mogelijk buiten laten doorbrengen.

Uiteraard blijft het een persoonlijke beslissing van de groep en/of van het betrokken logies of je in deze omstandigheden een groep samen op weekend wil laten gaan of laten komen.

Ik heb een vakantie geboekt in Vlaanderen Vakantieland. Omwille van het coronavirus wens ik niet te gaan logeren. Kan ik mijn boeking annuleren of verplaatsen?
Je contacteert hiervoor het logies waar je hebt gereserveerd. Elk logies bepaalt in hoeverre zij hun annulatievoorwaarden toepassen of niet. Heeft het logies geen annulatievoorwaarden? Dan gelden de algemene voorwaarden van Logeren in Vlaanderen Vakantieland. In overleg met de uitbater kan je proberen tot een oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Ik heb een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020. Met deze Vakantiecheque heb ik nog geen verblijf in Vlaanderen Vakantieland geboekt. Door het coronavirus en de richtlijnen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan ik mijn cheque echter niet tijdig gebruiken. Wat gebeurt er met mijn Vakantiecheque?
De geldigheid van de Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020 én die nog niet werd geïnd door een logiesuitbater, werd automatisch met 12 maanden verlengd. Zelf hoef je dus niets te doen, behalve een jaar extra bij de vervaldatum te tellen. Vervalt jouw Vakantiecheque bv. op 30 mei 2020? Dan is de geldigheid van deze Vakantiecheque automatisch verlengd tot en met 30 mei 2021. Ook onze logiesuitbaters zijn op de hoogte van deze automatische verlenging.

Ik heb reeds een boeking gemaakt met mijn Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart tot en met 31 augustus 2020. Door het coronavirus wil ik mijn boeking annuleren. Kan ik mijn Vakantiecheques later nog gebruiken?
Als je jouw boeking wenst te annuleren, maar niet weet of de logiesuitbater reeds jouw Vakantiecheque(s) heeft geïnd, dan neem je best contact op met Logeren in Vlaanderen vzw (per mail info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35). Wij kijken dan na of jouw Vakantiecheque(s) reeds zijn geïnd door de uitbater of niet:

  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques nog niet geïnd? Dan is de geldigheid van de cheques met 1 jaar verlengd. Wij bevestigen dan de verlengde geldigheid van jouw Vakantiecheques.
  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques wél al geïnd? Dan bekijken wij samen met de logiesuitbater wat de mogelijkheden zijn om toch nog van jouw Vakantiecheque te kunnen genieten op een later tijdstip.

Wat met mijn Vakantiecheque die vervalt na 31 augustus 2020?
Dan kan je nu al een verblijf boeken voor een periode na de vervaldatum van jouw Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque. Met Vakantiecheque(s) die bv. 15 september 2020 vervallen, kan je een verblijf boeken tijdens bv. de kerstvakantie 2020. Bij jouw boeking informeer je de logiesuitbater over jouw Vakantiecheque(s) die binnenkort vervallen. Het is belangrijk dat de uitbater de code(s) van de cheque(s) vóór de vervaldatum van de cheque ontvangt, zodat de uitbater de cheque voor de vervaldatum kan innen. Het bedrag van de Vakantiecheque kan dan worden beschouwd als een soort voorschot.
Veilig reizen is echter een prioriteit voor Logeren in Vlaanderen vzw. Afhankelijk van de evolutie van het coronavirus en de gestelde maatregelen vanuit de overheid kan de geldigheid van Logeren in Vlaanderen Vakantiecheques, die vervallen na 31 augustus 2020 én die nog niet geïnd zijn door de logiesuitbater, ook nog worden verlengd. Dit communiceren we dan ook op deze pagina.

Ik wens een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque te kopen tijdens de coronacrisis. Hoe lang is deze cheque geldig?
De Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque is 18 maanden geldig en niet verlengbaar. Als je nu een Vakantiecheque koopt, heeft de ontvanger tot november 2021 tijd om van de cheque te genieten.
Enkel cheques die vervallen in de periode 12 maart 2020 en 30 augustus 2020 én die nog niet zijn geïnd door een logiesuitbater zijn uitzonderlijk met 12 maanden verlengd.

Waar moet ik nog op letten?

  • Blijf thuis, zeker als je ziek bent.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
  • Beperk je fysieke sociale contacten.
  • Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen.

Voor meer informatie over het virus en de maatregelen die de overheid genomen heeft, surf naar www.info-coronavirus.be.

Heb je geen antwoord op jouw vraag gevonden?
Aarzel dan niet en contacteer ons via info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35.

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.