Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

Het coronavirus: kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland?

Op deze pagina helpen we je graag een antwoord te vinden op de meest gestelde vragen rond logeren in Vlaanderen Vakantieland tijdens de coronacrisis.

Update 02/12/2020 – 10.28 uur

Welke veiligheidsmaatregelen gelden in een logies?
Alle logiesvormen mogen openblijven met uitzondering van vakantieparken, verblijfparken en campings die sinds 3 november tot al zeker 15 januari 2021 verplicht moeten sluiten. Een uitzondering op deze verplichte sluiting voor vakantieparken, verblijfparken en campings geldt voor de vakantiewoningen, chalets, stacaravans en kampeervoorzieningen (in onze interpretatie de campers en tourcaravans die zelfvoorzienend zijn) die dienen voor het gebruik door de eigenaar en/of diens huishouden, of voor de vaste gasten/huurders, en enkel voor dit gebruik. Volgens deze interpretatie mag dus ook een camperterrein openblijven.

Ook arbeiders, bedienden of ondernemers die in de buurt in bedrijven werken, mogen nog verblijven in een verhuuraccomodatie op een camping of verblijfpark. Zij moeten wel hun werkstatus kunnen bewijzen. Hetzelfde geldt voor mensen die omwille van social distancing of medische redenen permanent verblijven op een camping of verblijfpark en elders gedomicilieerd zijn.

In de logies die de komende weken open mogen blijven, gelden volgende maatregelen:

  • Restaurants en bars moeten gesloten blijven. Er mag wel eten worden geserveerd op de kamers.
  • Alle gemeenschappelijke faciliteiten moeten gesloten blijven.
  • Het maximum aantal personen per vakantiewoning, gastenkamer, hotelkamer of andere individuele verhuureenheid beperkt zich tot de gezinsleden en één nauw contact van het gezin. Op kerstavond en Kerstmis mogen alleenstaanden nog een bijkomend persoon tegelijkertijd in een toeristische logies ontvangen.

Logiesuitbaters moeten daarnaast een aantal veiligheidsmaatregelen naleven die zijn opgenomen in het overeenkomstige veiligheidsprotocol. Er werd naast het basisprotocol voor de hele toeristische sector, een specifiek protocol opgesteld per logiesvorm. Al deze protocollen vind je terug op deze protocollenpagina.

Moet ik een mondmasker dragen in een logies?
Op de veiligheidsraad van 23 juli 2020 werd beslist om de verplichting van het mondmasker uit te breiden vanaf 25 juli 2020. Logeren in Vlaanderen volgt de verplichting dat gasten ook in logies (en niet alleen in horeca) een mondmasker dragen.

Concreet: Het dragen van een mondmasker wordt verplicht voor alle bezoekers in alle gangen, toiletten, gemeenschappelijk sanitair, alle types van gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, eetruimtes, salons, onthaalruimtes, ...  Kortom op plaatsen waar je in contact kan komen met mensen die niet behoren tot je persoonlijke bubbel. In de kamer/slaapkamer mag het weer uit, alsook aan tafel om te eten. Maar van zodra je recht staat en circuleert in het logies moet het masker dan weer aan. De logiesuitbaters zelf dragen ook bij contact met gasten een (veilig) mondmasker.

Bijkomend vraagt Logeren in Vlaanderen, voor een vlottere contactopsporing bij een eventuele besmetting, dat logiesuitbaters, naast degene die geboekt heeft, ook alle andere bezoekers/gasten in een register noteren met naam en telefoonnummer. Deze gegevens zullen 14 dagen worden bijgehouden en mogen voor niets anders gebruikt worden dan een eventuele contactopsporing.

Ik heb een vakantie geboekt in Vlaanderen Vakantieland. Omwille van het coronavirus wens ik niet te gaan logeren. Kan ik mijn boeking annuleren of verplaatsen?
Je contacteert hiervoor het logies waar je hebt gereserveerd. Elk logies bepaalt in hoeverre zij hun annulatievoorwaarden toepassen of niet. Heeft het logies geen annulatievoorwaarden? Dan gelden de algemene voorwaarden van Logeren in Vlaanderen Vakantieland. In overleg met de uitbater kan je proberen tot een oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Ik heb een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021. Met deze Vakantiecheque heb ik nog geen verblijf in Vlaanderen Vakantieland geboekt. Door het coronavirus en de richtlijnen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kan ik mijn cheque echter niet tijdig gebruiken. Wat gebeurt er met mijn Vakantiecheque?
De geldigheid van de Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 én die nog niet werd geïnd door een logiesuitbater, werd automatisch verlengd tot 31 december 2021. Vervalt jouw Vakantiecheque bv. op 2 januari 2021? Dan is de geldigheid van deze Vakantiecheque automatisch verlengd tot en met 31 december 2021. Jij hoeft hiervoor dus niet te doen. Ook onze logiesuitbaters zijn op de hoogte van deze automatische verlenging.

Ik heb reeds een boeking gemaakt met mijn Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque, die vervalt in de periode 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021. Door het coronavirus wil ik mijn boeking annuleren. Kan ik mijn Vakantiecheques later nog gebruiken?
Als je jouw boeking wenst te annuleren, maar niet weet of de logiesuitbater reeds jouw Vakantiecheque(s) heeft geïnd, dan neem je best contact op met Logeren in Vlaanderen vzw (per mail info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35). Wij kijken dan na of jouw Vakantiecheque(s) reeds zijn geïnd door de uitbater of niet:

  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques nog niet geïnd? Dan is de geldigheid van de cheques verlengd tot en met 31 december 2021. Wij bevestigen dan de verlengde geldigheid van jouw Vakantiecheques.
  • Heeft de uitbater jouw Vakantiecheques wél al geïnd? Dan bekijken wij samen met de logiesuitbater wat de mogelijkheden zijn om toch nog van jouw Vakantiecheque te kunnen genieten op een later tijdstip.

Wat met mijn Vakantiecheque die vervalt na 30 juni 2021?
Dan kan je nu al een verblijf boeken voor een periode na de vervaldatum van jouw Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque. Met Vakantiecheque(s) die bv. 3 juli 2021 vervallen, kan je een verblijf boeken tijdens bv. de zomervakantie 2021. Bij jouw boeking informeer je de logiesuitbater over jouw Vakantiecheque(s) die binnenkort vervallen. Het is belangrijk dat de uitbater de code(s) van de cheque(s) vóór de vervaldatum van de cheque ontvangt, zodat de uitbater de cheque voor de vervaldatum kan innen. Het bedrag van de Vakantiecheque kan dan worden beschouwd als een soort voorschot.

Ik wens een Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque te kopen tijdens de coronacrisis. Hoe lang is deze cheque geldig?
De Logeren in Vlaanderen Vakantiecheque is 18 maanden geldig en niet verlengbaar. Als je nu een Vakantiecheque koopt, heeft de ontvanger tot mei 2022 tijd om van de cheque te genieten.
Enkel cheques die vervallen in de periode 12 maart 2020 en 30 juni 2021 én die nog niet zijn geïnd door een logiesuitbater zijn uitzonderlijk tot en met 31 december 2021 verlengd.

Waar moet ik nog op letten?

  • Blijf thuis als je ziek bent.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hou minstens 1,5 meter afstand als je buiten bent.
  • Beperk je fysieke sociale contacten.
  • Draag een mondmasker in de plaatsen waar het verplicht is en op drukke openbare plaatsen.

Voor meer informatie over het virus en de maatregelen die de overheid genomen heeft, surf naar www.info-coronavirus.be.

Heb je geen antwoord op jouw vraag gevonden?
Aarzel dan niet en contacteer ons via info@logereninvlaanderen.be of telefonisch op 016 28 60 35.

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.