Lekker op vakantie: 8 topbestemmingen voor foodies

Vlaanderen Vakantieland 25 augustus 2021

Waar vind je de beste ceviche, de hoogste Michelin-score of een geweldige brunchplek? Dit zijn dé 8 topbestemmingen voor de kritische foodie. Inclusief de leukste tours, beste chefs, mooiste settings en zelfs culinaire adresjes voor de nacht.

Op zoek naar een gezellige overnachting?

 

Culinaire pistes

Vlaams-Brabant heeft een hoop unieke specialiteiten, van geuzebier tot paardensteak. Bijkomend troefje is de uitgestrekte natuur. Daardoor kan je al dat lekkers aan elkaar fietsen óf wandelen. Beerlovers verkennen graag de hopstreek of plannen een bierroute. Wijnliefhebbers verdwalen dan weer liever tussen de druivenranken van het Hageland. Ook rond het gloednieuwe Witloofmuseum De Krop werden thematische routes uitgestippeld. Zelfs als je in het Leuvense een ferme hike rond de vijvers van de Zoete Waters plant, kom je culinair aan je trekken. De natuur blijkt een al even vruchtbare bodem voor topadresjes zoals De Zoete Bron, Spaans Dak of Agua Dulce.

Nog een hapje? Op zoek naar hippe soortgenoten kan je terecht in Hotel Bibois, dat ook dienst doet als trendy bistro en trefpunt voor foodies en friends.

Lekker slapen: bij resto Jos Theys Boerderij is een sappig stukje vlees de specialiteit. Je kan er echter ook het vakantiehuis huren. Villa Krat heeft niet alleen een grote tuin met zwemvijver, ook de routes door het Hageland liggen hier te lonken.

(c) Spaans Dak

Proef de wereld

Van het Midden-Oosten tot Azië, Lima tot Sluis… In Antwerpen ga je, zomaar door de week, op culinaire wereldreis. Hot en happening zijn onder meer de Israëlische keuken van Boker Tov of het Libanese Yalla Yalla. Daarnaast is de vernieuwende Aziatische cuisine van Mico & Jon een aanrader. Of ontdek Kato, dat de Japanse keuken naar ‘t zuid teleporteert. Reis ook ‘ns richting Scandinavië met de cinnamon buns van NORDICA 31. Hou je het liever dichterbij? Bij Le Pristine pakte Zeeuwse chef Sergio Herman meteen een Michelinster met zijn Italiaanse gerechtjes.

Nog een hapje? Kan je niet kiezen tussen al dat lekkers? Neem een smakelijke wandeling door ‘t stad en ontdek

Lekker slapen? Boutiquehotel U EAT & SLEEP is een totaalbeleving. Geniet van de kwaliteitsvolle cocktailbar, het prachtige terras met uitzonderlijk zicht op de jachthaven en een heerlijk gastronomisch restaurant dat vermeld staat in zowel Gault Millau als Michelin.

KATO restaurant - (c) Projected by M

Verrassingsparcours

Voor originele eetlocaties zit je goed in Aalst. Achter een nog operationele slagerij zit - hoe toepasselijk - vleesrestaurant de Frigo. In Cimorné, een bijzondere ontmoetingsplek rond een houten wielerpiste kan je dan weer buitengewoon lekker lunchen bij De Goeie Gasten. En op de voormalige site van leerlooierij Schotte vind je de Looyerij, nog zo’n heerlijke lunchplek.

Nog een hapje? In Zele ligt een ware culinaire schat. Fleur de Lin is intussen een gerenommeerd adresje. Hun tafeltjes staan in de voormalige kantoorgebouwen van een oude spinnerij. Fietsers roemen er het mooie landschap, maar ook de fijne restaurants aan Zele-Dijk.

Lekker slapen? B&B De Koolputten in het Waasland heeft naast een geweldige locatie en verzorgde kamers ook een geweldige chef in huis. Schuif die beentjes maar aan tafel!

B&B De Koolputten

XL keukentoer

Al laat je de Limburgse vlaaien links liggen, dan nog wordt het moeilijk kiezen. Waarom er dus geen culinaire cruise van maken? Tongeren heeft alvast de hoogste concentratie aan Michelin-sterren. Je kan er gastronomisch genieten bij De Mijlpaal, Magis of Altermezzo. Daarna ga je alle windstreken van de wereldkeuken afstrepen in Genk. Het gratis boekje Food & Co wordt je leidraad door de kosmopolitische Vennestraat. Zin om plantbased te tafelen? Cruise dan richting Hasselt. De stad ontpopte zich immers tot vegan en veggie metropool.

Nog een hapje? Of liever: een glas? Tussen Tongeren en Maastricht prijkt het grootste wijnkasteel van België. Ervaren gidsen nemen je graag mee op trot door Wijnkasteel Genoels-Elderen. Daarna volgt natúúrlijk een degustatie.

Lekker slapen? Dat kan in een oude watermolen op de oever van de Jeker. B&B De Ruttermolen verleidt niet alleen met een verwarmd zomerzwembad, sauna en jacuzzi. De eigenaar is namelijk opgeleid als kok en heeft het vak nog prima in de vingers.

Vennestraat Genk - (c) Hilde Coenegrachts

Sterren tellen

Beroemde scholen Spermalie en Ter Groene Poorte leiden sinds jaar en dag wereldbekend culinair talent op. Geen wonder dat Brugge kan uitpakken met tal van toprestaurants. Zo’n 35 Brugse chefs schopten het zelfs tot de Michelin-, Gault&Millau- en Bibgourmand-lijstjes. Kortom: je kan nergens beter sterren tellen dan in Brugge. De hoogste concentratie topquoteringen vind je trouwens in de Langestraat en Hoogstraat. Goed voor anderhalve kilometer aan gastronomische hotspots. Je boekt er een plekje aan het langste luxebuffet ter wereld, met bekende namen als Sans Cravate, Rock Fort, Zet’Joe, De Refter, Bistro Bruut en Lieven.

Nog een hapje? Handmade in Brugge is een label voor lokale makers. Zowel gevestigde waarden als nieuw talent, eeuwenoude als hedendaagse technieken komen aan bod. Je snort alle ambachtelijke adresjes op via de handige Handmade in Brugge-gids.

Lekker slapen? Bij Radisson Blu Hotel ga je niet met honger naar bed. Het à la carte restaurant Black Swan serveert dagverse en huisgemaakte Belgische keuken.

Dineren in de Langestraat in Brugge - (c) Jan Darthet

Tafelhoppen

Mocht je ooit een culinaire bucketlist begonnen zijn, dan weet je: Gent houdt je wel even zoet. De specialiteit, hier? Vernieuwende en verrassende concepten. De jonge chefs oogsten dan ook internationale faam en worden beloond met schitterende reviews (lees: sterren). Het laatste tafeltje gemist? Bij enkele toppers kan je ook een betaalbare lunch scoren. Ga je voor de seizoenskeuken van Roots, gastronomische Kunst bij Oak of de gewaagde en eerlijke gerechtjes van Souvenir? Of is de Thaise inslag van Aroy Aroy misschien meer je ding?

Nog een hapje? De living en terras van eventlocatie Red Loft worden ’s zomers ingepalmd door de fusion kitchen van RestoRed. Achter het fornuis staat het Gentse Coeur Catering, geprezen om hun lekkere én duurzame keuken. Je kent hen misschien al van de verrukkelijke gerechtjes en picknicks bij STAMcafé.

Lekker slapen? Boek een of meerdere nachten bij luxe B&B The Verhaegen. Gezellig, centraal gelegen en dus de ideale uitvalsbasis voor een culinaire ontdekkingstocht in Gent.

Restaurant Souvenir - © Stad Gent Dienst Toerisme

Culinaire trendsetter

De Leiestreek zit boordevol jong en creatief keukentalent. Zo ontdek je er als eerste dat ene geweldige adresje dat weldra bij de toppers behoort. Een van die echte blijvers is intussen Dinner with the queen. Op de zelfplukhoeve wordt ‘Beste Culinaire Bloemenchef Benelux’ Lieven Lootens bijgestaan door de bloemen en de bijtjes voor creatieve culinaire creaties. In Deinze koppelt Smokey & the chef dan weer barbecue aan fine dining. Zin in een Zuiders sfeertje? Pulpo in Sint-Martens Latem verlekkert je met mediterraanse vibes én een prachtig tuinterras. Ook de Leie zelf staat natuurlijk garant voor heel wat idylische eetplekjes bij het water.

Nog een hapje? In de Leiestreek kan je niet om de instaproof locaties heen. Op zondag kan je bijvoorbeeld ontbijten of brunchen op een zeer instaworthy landelijke locatie in Nevele. Strike a pose bij Food Boutique!

Lekker slapen? Picture proof logeren doe je in het historische pand van Auberge du Pêcheur bij de oevers van de Leie. Daarnaast is de gastronomische brasserie zeker een plus.

Van bier naar whisky, en terug

De Mechelse horeca kent er natuurlijk ook wat van. Het echte hoogtepunt (hoger dan de top van de Sint-Romboutstoren) is echter Brouwerij Het Anker, bekend om hun Gouden Carolus. Uit het moutbeslag van de tripel stoken ze bovendien hun eigen whisky. De brouwerij en stokerij worden trouwens verbonden door een mooie fietsroute. Je bolt onderweg langs de bourgondische highlights en doorkruist het omringende rivierenlandschap.

Nog een hapje? Schaf je een Prikkelpakket aan. Daarmee kan je kennismaken met de lokale specialiteiten, van bierkaas tot crafted candy. Je krijgt bovendien korting bij enkele attracties en monumenten.

Lekker slapen? Bij Brouwerij Het Anker kan je niet alleen op bezoek of lekker uit eten. Je kruipt er ook voldaan onder de wol. In het eerste brouwerijhotel van België wordt je ontbijt geserveerd met zicht op de ontwakende brouwzaal.


Meer culinaire logies kan je vinden bij Logeren in Vlaanderen Vakantieland. We maken het je graag gemakkelijk en bundelden hier de smakelijkste slaapplekken.