Oude sites vol spannende verhalen

Vlaanderen Vakantieland 13 oktober 2022

Echt gebeurde verhalen zijn vaak spannender dan fictie, zeker als je er nog tastbare sporen van terugvindt. Ga op reis met de Romeinen, raak verstrikt in oorlogsintriges, waan je een ridder, een monnik of een mijnwerker… Op deze plekken ligt de geschiedenis voor het oprapen.

Romeinen & co

Wie weg is van Caesar & co hoeft daarom niet naar Rome. Dat bewijst ook het Gallo-Romeins Museum. Op de archeologische site TESEUM Tongeren kan je het verleden met eigen ogen zien. Nog meer over de Romeinen (en Galliërs, natuurlijk) leer je bij de Gallische Hoeve in Destelbergen. Het openluchtmuseum toont een wetenschappelijk verantwoorde reconstructie van een landelijke nederzetting uit de vroege Gallo-Romeinse periode. In Archeologisch Park De Rieten in Oudsbergen ligt ook een voorchristelijke begraafplaats van de Kelten. Zet je de teletijdmachine op héél ver terug in de tijd, zo’n 80.000 jaar, dan wordt jouw bestemming de Neanderthalersite in Lanaken.

Een%20mama%20met%20haar%20twee%20dochters%20staan%20voor%20een%20kunstwerk%20in%20de%20expo%20Imperium%20Romanum%20in%20Tongeren.
Exp in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren - (C) Visit Limburg

Gouden eeuw

De middeleeuwen zijn goed geïllustreerd dankzij steden als Mechelen, Brugge of Leuven. De wandelbrochure In de voetsporen van Margareta gidst je in drie lussen langs de Bourgondische hoogtepunten van Mechelen. Je zapt terug naar de tijd toen dit de hoofdstad van de Nederlanden was. Elk eerste weekend van de maand zetten de Mechelse gidsen bovendien een thema van een rondleiding in de kijker. Het Brugse middeleeuwse stadscentrum is zelfs beschermd werelderfgoed. Met reden! De pittoreske steegjes bulken van de verwijzingen naar de Gouden Eeuw. Bij Historium kan je op verschillende manieren dat bruisende Brugge herbeleven. Reis zeker door naar Middelburg. De Brugse Zwinhaven die Vlaanderen in de vroege middeleeuwen zo rijk maakte, kwam immers ooit tot hier. De themawandeling Dendermonde Vestingstad geeft dan weer inzicht in het belang van een stadsomwalling. Wil je logeren in het middeleeuwse thema? Diverse vakwerkhuizen in de Voerstreek zijn nu logies. Of opteer voor een nachtje in een historische watermolen, zoals De Ruttermolen, De Smokkelmolen of Beddermolen.

Nog meer middeleeuwen

In Leuven is veel van dat erfgoed nog steeds in gebruik, wat het verleden levendig houdt. Zoals Abdij van Park - ooit een toonaangevende abdij in de Zuidelijke Nederlanden, nu de best bewaarde abdijsite van België. Het park is tot op vandaag de favoriete chill-plek van de Leuvenaars. Of het UNESCO-pareltje Groot Begijnhof (Waar je trouwens gezellig kan logeren) waar vandaag studenten, gastprofessoren en medewerkers van de - eveneens eeuwenoude - universiteit wonen. Kloosters en abdijen zijn dan ook uitstekende (stille) getuigen van de middeleeuwen. Ze werden vaak opgericht in opdracht van de adel. Denk aan de Abdij van Averbode of de vele begijnhoven zoals dat in Diest. In het 8 hectare grote Archeopark in Ename kan je de geschiedenis van de Sint-Salvatorabdij zelfs virtueel herbeleven. De abdij kwam er in 1063, nadat de keizerlijke burcht er werd verwoest.

God is een dj/chef/brouwer/hotelier

De vele kloosters, kerken en stadspaleizen kregen in de loop der tijd vaak een andere functie. De Bijlokesite in Gent evolueerde zo van middeleeuwse hospitaalsite en abdij tot cultuurhaven met de oudste concertzaal ter wereld. De Passage in Ronse is vandaag een foodtempel maar de geschiedenis van de voormalige Sint-Martinuskerk gaat terug tot de 11de eeuw. Ook de Wetterse Heilig Hart brouwerij palmde een oude kerk in. Overnachten in eeuwenoud klooster kan bij hotels als Priorij Corsendonk (Oud-Turnhout) en B&B Het Agnetenklooster(Maaseik). Of nog: vakantiewoning De Kapelaan van Dikkebus (Ieper) .

Noeste arbeid en nijverheid

Bij ‘industrieel verleden’ denken we meteen aan de rokende fabrieksschoorstenen van het 19de eeuwse Gent. Een wandeling leidt je door de textielstad van toen, te starten met het Industriemuseum. Of we herinneren ons nog de oude mijnsites, waarvan je de terrils en gebouwen vandaag zelf kan gaan bezoeken en beleven in hun nieuwe rol. Maar ook vóór de 19de eeuw werd er al stevig getravakt. In de baksteennijverheid van de Rupelstreek bijvoorbeeld. De wandelroute ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ legt links naar de ‘rave cave’ van Tomorrowland en de kleiput die de Schorre ooit was. Ook Papiermolen Herisem - het 19de-eeuwse industriële complex van kartonfabriek Winderickx - had er al een veel langere carrière opzitten. Al in 1536 stond hier een papiermolen. Vandaag kan je er zelf papier gaan scheppen op de oude manier.

Industriemuseum in Gent- (c) Visit Gent

Fun in de fabriek

Sommige van die plaatsen van hard labeur werden toegewijde musea. Andere kregen een heel nieuwe functie. Zo werd de Bloemfabriek in Geel een veelzijdige creatieve hub. In Aalst kwam er een velodroom in glasfabriek Cimorné of kan je klimmen op de fabrieksschouw van industriële site Schotte bij avonturenpark The Outsider. In een oude graansilo aan de oever van het Kempisch Kanaal in Herentals is het nu kunst kijken bij Art Center Hugo Voeten, Robotland in Essen was vroeger dan weer een douaneloods. Blijven slapen in zo’n herbestemd pand? Keuze te over! B&B De Vlaschaerd zit in een voormalige vlasroterij, B&B Befour was een textielfabriek, La Corderie de directeurswoning van een touwslagerij. Je kan ook logeren in een authentieke graanopslagplaats bij Tspijker, een oude sigarenfabriek bij Hotel Vé of je schoenen uitschoppen bij De Oude Schoenmakerij.

Forse forten

Ach, oorlogen… Fort Liefkenshoek weet er alles van en wisselde in de geschiedenis dan ook al eens van kant. Het biedt naast al die verhalen ook een mooi natuurgebied met prachtig uitzicht op de haven, de Schelde en de Beverse polders. Verder kan je in het Waasland nog meer forten bezoeken. Of check de Koningsdijk in Sint-Gillis-Waas, aangelegd als grens tussen de Spaanse Nederlanden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Na de Tachtigjarige Oorlog was het helaas niet gedaan met wapengekletter. De Asselkouter-wandelroute in Oost-Vlaanderen leidt je zo naar de bunkers van de Eerste Wereldoorlog. In het najaar van 2022 heropent ook Fort Liezele in Puurs, het best bewaarde fort van de vesting Antwerpen. Het vernieuwde fortmuseum zal inzoomen op de belangrijke rol ervan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. In het Mastenbos in Kapellen vind je zelfs een Duitse loopgravenlinie uit 1917, met talrijke bunkers en liefst 4.8 km loopgraven. Tussen Brasschaat en Kapellen kan je bovendien spoorfietsen langs bunkers. Niet fietsen maar slapen op het spoor? Logeer in een gerestaureerd station bij Hotel De Statie in Brecht, het Station van Racour of Gasthof De Statie in Wilderen.

Een%20gezin%20aan%20Fort%20Liezele
Fort Liezele (c) David Samyn voor Toerisme Scheldeland

Op een bedje van verhalen…

Wegdromen gaat nog beter als je weet dat er ooit een legioen Romeinen langs je bed marcheerde, een ridder er zijn jonkvrouw het hof maakte of de mogelijkheid bestaat dat er complotten (van staatsbelang!) werden beraamd in je slaapkamer. Jouw verblijf wordt alvast historisch.

Vind hier jouw logies