Start hier jouw op-zoek-naar-groen-vakantie

Vlaanderen Vakantieland 03 juni 2022

Zin in een vakantie die aanvoelt als een natuurbad? Zoek deze sublieme groene plekjes op voor de ultieme ontprikkeling. Van de wonderlijkste tuinen, puike parken en beste bossen tot de mooiste lange en kortere wandelroutes… Geniet ervan!

Ongeremd wandelen

Eerst het echte werk, namelijk: de grote lappen bewandelbaar frisgroen. Voor een stevige wandelvakantie zit je alvast goed in Limburg. De talrijke natuurgebieden schotelen je telkens andere landschappen voor. Nationaal Park Hoge Kempen is zelfs het enige nationale park in België, het kidsproof Bosland het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Daarnaast vind je er de prachtig wilde riviernatuur van de Maasvallei en een mozaïek aan landschappen in GrensPark Kempen~Broek. En dan waren we de Voerstreek en natuurgebied De Wijers nog bijna vergeten. Kortom: dat natuurbad komt hier dik in orde. Uiteraard ben je als wandelaar op wel meer plaatsen in je element. De Vlaamse Ardennen is nog zo’n groene oase. De wandelroute door het Muziekbos wil bijvoorbeeld elke natuurliefhebber van z’n bucketlist afgevinkt hebben.

Wandeling © Visit Antwerpen

En nog meer wandelen…

Ook Het Leen in Meetjesland is zo’n must-do. Het voormalig militair domein is nu een bloeiend bos van wel 278 hectare, met prachtig arboretum. Niet te missen: de uitkijktoren, om al die pracht te overzien. Want ook de Oost-Vlaamse natuur is supergevarieerd. Je wandelt er van de oude Scheldearmen over de rivierduinen door de overstromingsgebieden tot aan de glooiende riviervalleien. Wijk je uit richting Scheldeland, dan is de Stuifduin Wandelroute in Wetteren een must. Daar lijkt het soms echt alsof je aan het strand zit. Been je werkelijk richting kust dan is de Zwinwandelroute in Knokke-Heist een aanrader. Fervente wandelaars worden dan weer verrast met een gloednieuw wandelnetwerk: Vloethemveld in het Brugse Ommeland. Je wordt er getrakteerd op eeuwenoud erfgoed en gevarieerde natuur. Wil je echt heel lang stappen, dan is de meerdaagse natuurtrektocht door Middelkerke-Westende een hele mooie optie.

Groen voor stadsmussen

Heb je voor een citytrip gekozen, dan is het wel fijn om de locals hun geheime stadsoases te ontfutselen. Zo gaat in Brugge iedereen joggen op de groene wandelvesten, de oude verdedigingsmuur met een roemrucht verleden en al even rijk assortiment bomen. Het is slechts een van de vele groenoases in de stad waar je kan uitblazen bij een prachtig uitzicht of een apero al fresco kan organiseren. In Leuven jogt iedereen richting Vijvers van Bellefroid, al dan niet met picknick. De 21 hectare werd helemaal ingepalmd door de natuur én talrijke watervogels. En in Gent vormen de Gentbrugse Meersen en natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen de publieke achtertuin van de stadsbewoners. Mechelen profiteert dan weer mee van de blauwgroene omgeving. Je kan heerlijk fietsen door de dorpen rondom maar ook de binnenstad ligt bestrooid met vele stukjes onthaastend groen.

Prinsheerlijke tuinen

Anders dan de wilde natuur, maar minstens even intrigerend, zijn de vele parken en tuinen. Vele zijn gekoppeld aan een knap kasteel: de tuinen van Kasteel Ooidonk, Beervelde Park en de kastelen van de schelde of de kasteelparken in de Groene Gordel. Grijp je kans: in de tuinen van het kasteel van Hex kan je slechts twee weekends per jaar (in juni en september) rondstruinen. Ze vormen nochtans één van de mooiste en best bewaarde landgoederen in België. Soms worden er in parken en tuinen speciale activiteiten georganiseerd – zorg dat je dan ‘toevallig’ in de buurt bent. De plantentuin in Merksplas-Kolonie organiseert bijvoorbeeld geregeld themawandelingen. De Kruiden- en Inspiratietuin Abdij Herkenrode kan je dan weer met gids gaan verkennen. En in het zalige Park Vordenstein in Schoten heeft de parkbistro een eigen ommuurde oranjerie met educatieve culinaire tuinen. Kasteel d’Ursel in Hingene-Bornem organiseert zelfs escapegames in het park.

Rozentuin in het Colomapark

 

Stap recht uit bed in de mooiste stukjes groen

Is vakantie voor jou ontbijt in de tuin? Of een room with a view om u tegen te zeggen? Misschien krijg je ze zelfs allebei…

 

Wondere stadsoases

Extra heerlijk: tuinen die verscholen liggen in de stad. Je vindt er vaak botanische tuinen, zoals bij de Gentse universiteit of – de oudste – in Leuven, met een serrecomplex van 450 m². Helemaal bijzonder is de Japanse tuin in Hasselt, de grootste van zijn soort in Europa en sowieso een must. Of ga op zoek naar de paters hun stedelijke Hof van Eden. Abdij van Park, aan de rand van Leuven, ligt middenin een pracht van een natuurdomein met vijvers. De paters van de Gentse Sint-Pietersabdij lieten zelfs een verborgen stadsoase achter, met boom- en wijngaard. Op de site van de concurrenten van Sint-Baafs werd de verdwenen kerk nagebouwd met groen. Zelfs begraafplaatsen zijn soms mooie stiltezones. Campo Santo staat gekend als het groene Père Lachaise van Gent. De Brugse tegenhanger is een al even mystieke plek én de oudste begraafplaats van het land.

Extra tips voor natuurtrips

  • In Oost-Vlaanderen ondek je unieke natuurplekken met de trein en wandel je van station naar station.
  • De ‘Mooiste Publieke Ruimte Vlaanderen’ ligt in Gent. Het Kapitein Zeppospark – denk: oude dokken, kaaimuren en havenkraan - heeft een strand, outdoorfitness en speelzone.