Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >
De natuurlijke rijkdom van de Limburgse Kempen
Special De natuurlijke rijkdom van de Limburgse Kempen

De Limburgse Kempen barst van de variatie. Wandel door woestijnachtige zandgronden, paarse heide, beekvalleien en landduinen om vervolgens te belanden bij kanalen, vijverlandschappen en de eeuwig groene dennenbossen. In de Limburgse Kempen geef je niet enkel je ogen de kost, maar kan je ook culinair genieten. Zo zijn er de ambachtelijke kazen en bieren, maar ook vind je hier enkele sterrenrestaurants terug. Heerlijk logeren en dineren doe je bij onze gastvrije logiesuitbaters.

Wanneer je op vakantie gaat, is het de bedoeling dat je kinderen zich kunnen uitleven en dat je als ouders helemaal kan herbronnen. Deze combinatie werkt perfect in de volgende natuurgebieden:

 

Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationale park van België.

Het Nationale Park Hoge Kempen is een ware schat van de natuur die zomaar voor het oprapen ligt. In de meer dan 5700 hectare ongerepte natuur kan je jezelf urenlang ongestoord verliezen. De bewegwijzerde wandel- en fietsroutes tonen je de weg naar allerlei zeldzame planten, dieren en adembenemende vergezichten.

Er zijn maar liefst 200km aan bewegwijzerde wandelpaden en met de fietsknooppunten is het Nationaal Park een paradijs voor wandelaars en fietsers. Maar Limburg is ook een volbloed paardenprovincie! Via het ruiter- en menroutenetwerk, dat gedeeltelijk door het Nationaal Park heen loopt, verken je te paard de mooiste plekjes. Er is ook de mogelijkheid tot het inhuren van een Nationaal Park Ranger, deze maakt je tocht nog boeiender en (inter)actiever.

Het Nationaal Park Hoge Kempen verken je best via één van de zes toegangspoorten. Ze hebben elk hun eigen informatiepunt, parking, horeca en leuke gezinsattracties.

1. Toegangspoort station As | As
Een authentieke treinwagon herbergt het bezoekerscentrum. Beklim een replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de eerste steenkool ontdekte, en geniet van een weids zicht over uitgestrekte dennenbossen en akkers.

2. Toegangspoort Kattevennen | Genk
Droom weg bij de oneindigheid van het heelal. De Cosmodrome opent de poort naar sterren en planeten. Geniet in de sterrenbol van een indrukwekkende show op een 360°-scherm van 400 m², of piep door een telescoop naar de sterrenhemel.

3. Toegangspoort Lieteberg | Zutendaal
Verken de fascinerende wereld van de kriebeldiertjes. In de interactieve Entomopolis ontdek je het belang van insecten in ons dagelijkse leven. Buiten prikkelt het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen al je zintuigen.

4. Toegangspoort Connect | Maasmechelen
Het voormalige mijnterrein van Eisden trakteert je op indrukwekkende vergezichten. Wandel naar de top van de oude mijnterril of beklim de originele schachtbok.

5. Toegangspoort Mechelse Heide | Maasmechelen
De wandelpoort bij uitstek. Van half augustus tot half september vormt zich hier één grote purperen heidezee. Je vindt er ook het hoogste natuurlijke punt van het Nationaal Park, met vergezichten die tot in Nederland en soms zelfs Duitsland of de Hoge Venen reiken.

6. Toegangspoort Pietersheim | Lanaken
Dé poort naar de tijd van ridders en prinsessen. De statige beukendreef en de recent gerenoveerde 12de-eeuwse waterburcht met zijn interactieve bezoekerscentrum brengen het glorieuze verleden tot leven. Er is ook een kinderboerderij voor de kleinsten.

Voor meer informatie kan je terecht op: www.nationaalpark.be.

 

Het grootste avonturenbos van Vlaanderen

Bosland is het grootste en meest kindvriendelijke aaneengeschakelde bos van Vlaanderen. Hier worden vooral kinderen aangespoord om de natuur actief op te zoeken. Deze kunnen ze in Bosland ontdekken op een speelse, leerrijke manier via de vele wandelpaden. 

 

Bosland telt heel wat speelbossen vol avontuur. In de Sahara en het Kattenbos in Lommel speur je naar schatten en er zijn natuurlijke speelelementen, zoals hutten en mysterieuze tunnels. Beklim de 30 meter hoge uitkijktoren en neem het adembenemende decor volledig in je op. De grootste zandbak van Vlaanderen ligt in duinengebied ‘In den Brand’ in Hechtel-Eksel. Hier maak je de mooiste zandkastelen en beklim je reuzeninsecten. In het gigantische speelbos Pijnven kan je boomhutten bouwen en in de Dommelvallei-Park Heesakkerheide gaan speurneuzen op schattenzoektocht met het figuurtje Wenke Wortel. Bosland is één grote openluchtspeelkamer!

 

Hier kunnen je kinderen ravotten naar hartenlust: van spelen en speuren tot klimmen en klauteren. Maar ook voor de ouders is het op en top genieten. De open landduinen, zandvlaktes, heidegebieden, vennen en bossen zijn ook heerlijke wandeldecors. De prachtige natuur is er elke dag weer een beetje anders, maar altijd meer dan de moeite.

 Meer weten? www.bosland.be

 

 

Sluiten

WIN!

Neem deel aan onze wedstrijd & maak kans op een Vakantiecheque t.w.v. € 150!

 

Waag je kans