Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >
Ontspannende familievakantie in eigen kot
Special Ontspannende familievakantie in eigen kot

Het team van Logeren in Vlaanderen is elke dag hard aan het werk om reizigers verder te helpen en uitbaters te ondersteunen. Zelfs in onze vrije tijd laat de sector ons niet los. Marketing medewerker Bert probeerde, samen met zijn nieuw samengesteld gezin, alvast een paar alternatieve vakantiemogelijkheden uit. Hij liet zich daarvoor inspireren door zijn eigen ervaringen, tips van de collega’s, suggesties van uitbaters en innovatieve ideeën van de toeristische diensten.

8:12 - nog even omdraaien

Enkele straaltjes zonlicht zijn erin geslaagd om langs de gordijnen van de slaapkamer te sluipen. Dat betekent dat ik de wekker gemist heb, want ook in deze thuiswerkdagen proberen we een normaal ritme te bewaren. Maar dan bedenk ik me dat ik voor vandaag een dagje vakantie geboekt heb. Het was een last-minute, we hebben gisteren pas beslist om met het gezin een ontspannende gezinsvakantie te boeken ... in eigen kot natuurlijk.

Stilte in huis op dit uur zou op een normale ochtend betekenen dat de kinderen confetti aan het maken zijn van hun schoolboeken of hun slaapkamermuren aan het voorzien zijn van een nieuwe viltstift-illustratie. Maar voor vandaag hebben we een speciale deal gesloten: geen ruzie om wie er een nieuwe fles melk moet gaan halen, het veel te luide elektronische zeeslag-spel blijft in de kast en de trampoline met verroeste veren krijgt een dagje rust. In ruil daarvoor zijn de regels rond ochtendlijke schermtijd tijdelijk versoepeld. Een kleine prijs om me nog eens om te kunnen draaien.

8:12 - nog even omdraaien

9:27 - goeiemorgen

Iedereen is uitgeslapen, de social media is bijgewerkt en de radio wordt overstemd door grommende magen. Het liefst hadden we ons op deze vakantiedag laten verleiden door een royaal ontbijtbuffet bij een luxueuze b&b maar dat kan nu even niet. Gelukkig hebben we in het verleden heel wat ervaring opgedaan zodat we zelf aan de slag kunnen om een gevarieerd feestontbijt samen te stellen.

Er is nog nooit zoveel activiteit in onze keuken geweest. Er worden eieren geklutst, koffie gezet, er ligt spek in de pan, een flesje bubbels wordt gekraakt, er staan verse croissants in de oven, regenboogkoekjes wachten ongeduldig om de plaats van de croissants in te nemen, fruit wordt ontdaan van zijn jasje, sinaasappelen worden geperst, ... Toegegeven het fruitsap kwam uit een fles en de croissants uit de diepvries maar we hebben ons toch collectief een indigestie gegeten en de geplande wandeling wordt met een uurtje uitgesteld. 

9:27 - goeiemorgen

12:03 - en actie!

Al die ochtendcalorieën smeken om verbrand te worden, dus trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we op expeditie in onze eigen buurt. De kinderen zijn van mening dat dit de saaiste wandeling ooit gaat worden maar we hebben een strategie bedacht om hen van het tegendeel te overtuigen: We laten ons leiden door het onbekende. Elke straat, steeg, wandelpad dat we tegenkomen en nooit eerder voet op gezet hebben, MOETEN we volgen. We zien wel waar deze strategie ons brengt. Al na een kwartier komen we langs het eerste paadje dat we nooit eerder genomen hebben. Het blijkt een kort doorsteekje te zijn maar wel één dat leidt naar een wandelpad dat we nooit eerder opgemerkt hebben. Het verbaast ons allemaal hoeveel er nog te ontdekken valt op wat we beschouwden als bekend terrein. Geleidelijk aan transformeren we in ontdekkingsreizigers en beginnen we anders naar onze eigen omgeving te kijken. We lachen met de wansmakelijke brievenbus, we bewonderen de strakke architectuur van een huis in aanbouw, we bestuderen de ijverige insecten op een omgevallen boomstam, kortom, we kijken met verbaasde nieuwe ogen naar onze omgeving.

Na bijna drie uur in het wilde weg op ontdekking te gaan is het welletjes geweest en zoeken we de kortste weg naar huis.

12:03 - en actie!

15:33 - wellness

Wij hebben geen jacuzzi in de tuin en ook van het plan om een sauna in de garage te bouwen is nooit veel gekomen. Maar dat mag ons niet tegenhouden om een wellness-gevoel te creëren. De ene mag voor één keer genieten van een extra lange douche, de andere ligt te weken in bad. Die bodylotions, gezichtsmaskertjes, scrub, zeepjes en crèmes die met Kerstmis cadeau gekregen werden, worden eindelijk uit de verpakking gehaald. Al de vrouwen in huis spannen samen en proberen hun kapperskunsten uit op mijn weelderige haardos. Ik moet toegeven dat het resultaat beter meevalt dan ik gevreesd had. Van op een social distance merk je amper dat het niet door een professional gedaan is.

15:33 - wellness

16:58 - reizen op papier

16u58: Wanneer het leedvermaak van de kappers weggeëbd is, nestel ik mij in de zetel. Vanmiddag heb ik gezien dat er nog steeds heel wat te ontdekken valt op wandelafstand van mijn huis maar ik weet al vanaf mijn zesde dat je ook andere werelden en culturen kan ontdekken vanuit je luie zetel. Boeken zijn de goedkoopste manier van reizen. In zowel fictie als non-fictie kan je door de ogen en de pen van anderen op reis. Extra bonus, je hoeft het ongedierte en de Imodium-overtreffende lokale keuken er niet bij te nemen. “In Europa” van Geert Mak staat al een tijdje ongeduldig te trappelen op mijn e-reader. Achter glas, in het zonnetje, met een glaasje wijn erbij, laat ik me meevoeren doorheen het heden en verleden van ons continent. Zo rond pagina 65 vloeien de letters over in dromen.

16:58 - reizen op papier

18:28 - pizza

De deurbel maakt een einde aan mijn literaire gesnurk. Tijdens mijn trip door Europa hebben mijn huisgenoten beslist om de horeca te steunen door pizza te bestellen bij de lokale traiteur. De bezorger wordt op twee meter afstand hartelijk bedankt voor al de inspanningen die hij doet in deze moeilijke tijden en krijgt nog een bemoedigende tekening mee. De pizza’s verdwijnen even snel als toiletpapier in de supermarkt en we besluiten de gezellige avond verder te zetten in de tuin.

18:28 - pizza

19:36 - in vuur en vlam

19u36: In ruil voor een ietwat gestoord bioritme hebben we door het zomeruur wat extra licht gekregen. Daarvan maken we gretig gebruik om wat afvalhout bij elkaar te sprokkelen zodat we onze nieuwe vuurschaal aan een ... euh ... vuurdoop kunnen onderwerpen. Terwijl de flikkerende vlammen het overnemen van het daglicht, drijft de conversatie in de richting van reizen in eigen land. Dat lijkt nu actueler dan ooit en te oordelen naar de talrijke ideeën die over het kampvuur heen en weer flitsen, hoeft dat helemaal geen nadeel te zijn. Gaan we voor een roadtrip van Limburg naar de zee? Een week op een werkende boerderij of back to basics in een boshut? We kunnen ook met de fiets op vakantie gaan, of te voet met de rugzak. Misschien kunnen we ook verschillende korte tripjes doen in plaats van één grote vakantie? Wat de regering ook beslist, wij hebben alvast een lijstje met opties.

Wanneer de laatste kleverige marshmallows verslonden zijn beginnen verschillende oogleden onderhevig te worden aan de zwaartekracht. Het vuur wordt nog snel veilig gedoofd en dan is het tijd om onze hotelkamers op te zoeken.

19:36 - in vuur en vlam

23:07 - op hotel

Gelukkig wordt onze infrastructuur uitgebaat door de perfecte gastvrouw. Terwijl ik door Europa reisde met Geert, heeft ze immers de bedden voorzien van kraakverse lakens. De kinderen nemen de sneltrein naar dromenland. En de gastvrouw en ik? Wij besluiten de principes van social distancing vannacht compleet te negeren.

23:07 - op hotel