Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

10/06/2020: Grote vakantiewoningen willen perspectief voor heropening

Op 8 juni mochten de toeristische logies terug hun deuren openen. Maar dit geldt uiteindelijk toch niet voor alle logies: grotere vakantiewoningen (voor meer dan 10 personen) vallen plots uit de boot. Logeren in Vlaanderen vzw en de Provinciale Toeristische Organisaties pleiten voor duidelijkheid voor deze logies en vragen hiervoor een overleg met Minister voor Toerisme Zuhal Demir.

Met meer dan 400 zijn ze in Vlaanderen: vakantiewoningen voor meer dan 10 personen die erg gegeerd zijn door vrienden- en familiegroepen. Ondanks een aangekondigde globale opstart van alle toeristische logies en activiteiten op 8 juni, kunnen deze vakantiewoningen niet (volledig) starten doordat er max. 10 personen tegelijk mogen samenkomen. Nog erger is dat hen ook helemaal geen perspectief wordt geboden.

Dit is een bittere ontgoocheling voor deze logies: na maanden zonder verhuringen en zonder inkomsten staan zij voor een onmogelijke opdracht. Al hun boekingen moeten ze nu noodgedwongen annuleren of worden door hun klanten geannuleerd, ook voor de grote vakantie. Ze kunnen nu ook niet last minute overschakelen naar kleinere groepen omdat dit praktisch en financieel niet haalbaar is.
En net dit logiestype is nu uitermate geschikt voor ontmoeting en quality time met vrienden en familie, na al die maanden lockdown.

VEILIGHEID VOOROP
Nochtans kunnen deze grotere vakantiewoningen een zeer veilig verblijf aanbieden: het zijn afgesloten gebouwen in een groene en landelijke omgeving waar social distancing perfect kan georganiseerd worden, naast handhygiëne en verluchting. Het contact tussen uitbater en de klanten kan tot een minimum beperkt worden.

De groepen die hier op vakantie komen zijn familie- en vriendengroepen die vaak tot elkaars bubbel of wekelijks wisselende bubbels behoren. Bovendien zijn de leden van een groep vaak goed op elkaar ingespeeld en hebben ze een groot wederzijds respect voor elkaars veiligheid. Tenslotte zijn ze indien er zich toch een probleem zou voordoen gemakkelijk te identificeren en bijgevolg dus ook traceerbaar.

Deze vakantiewoningen beschikken over voldoende sanitaire ruimtes, vaak geïntegreerd per slaapkamer, zodat er zich hier geen probleem qua besmettingen kan voordoen. Het gros van de activiteiten gebeurt overigens buiten, op de terrassen en in de tuinen of in de ruime omgeving dankzij het ruime fiets- en wandelaanbod in de Vlaamse toeristische regio’s. In de gemeenschappelijke ruimtes kan er zoals in de restaurants makkelijk met tafels van max. 10 personen worden gewerkt. Het gebruik van de keukens kan tot een strikt minimum van 2 of 3 gasten beperkt worden.

PERSPECTIEF OP HEROPENING NOODZAKELIJK
Ondertussen stellen we met Logeren in Vlaanderen vast dat in andere sectoren wél met grotere aantallen kan gewerkt worden: scholen, culturele activiteiten, trainingen op sportief vlak, … . Wat dus mogelijk is in andere sectoren, moet zeker ook mogelijk kunnen zijn binnen de sector van de grotere vakantiewoningen.

Logeren in Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties vragen hierover dringend een onderhoud met de Minister voor Toerisme. Logeren in Vlaanderen maakte intussen een duidelijk protocol met aangepaste voorwaarden en richtlijnen voor dit type logies.

Concreet dringt Logeren in Vlaanderen aan op:

  • Bij voorkeur een onmiddellijke uitzondering waarbij grotere vakantiewoningen onverwijld hun deuren kunnen openen, zij het onder bijzonder strikte voorwaarden waarvoor Logeren in Vlaanderen het protocol wil opstellen
  • Indien niet mogelijk, een duidelijk perspectief op korte termijn om weer te kunnen opengaan waarbij de data van 15 juni of 1 juli voor de hand liggen
  • Eventueel een bijkomende compensatieregeling wegens een uitgestelde heropstart.

Logeren in Vlaanderen en de provinciale toeristische organisaties rekenen op een snelle oplossing en een duidelijke perspectief voor de heropstart van grotere vakantiewoningen.

Contactinfo
Wim Verscuren
Waarnemend coördinator Logeren in Vlaanderen vzw
Tel. 016 28 60 34 / GSM 0485 17 81 10
wim.verscuren@logereninvlaanderen.be

Stefaan Gheysen
Voorzitter Logeren in Vlaanderen vzw
GSM 0496 59 61 27
stefaan.gheysen@westtoer.be        

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen).

Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land.

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.