Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

15/09/2020: Grote vakantiewoningen vragen openstelling voor grotere groepen dan 10 personen

De grote vakantiewoningen in Vlaanderen slaken een noodkreet! Sinds de heropening begin juni van de toeristische logies, is de groep van meer dan 400 grote(re) vakantiewoningen steeds uit de boot gevallen.
Eerst door de verplichte sluiting en nadien door de wisselende bubbelgroottes zijn deze vakantiewoningen intussen al vele maanden zéér zwaar getroffen door de corona crisis. 
Logeren in Vlaanderen vzw ondersteunt de oproep van deze vakantiewoningen om grotere groepen van meer dan 10 personen te mogen ontvangen.


Na vele maanden met geen of amper verhuringen en zonder inkomsten staan zij voor een onmogelijke opdracht om nog langer op deze wijze te blijven ondernemen.
Nog steeds moeten ze, wegens de beperkte toegelaten “bubbelgrootte” boekingen noodgedwongen annuleren of worden deze geannuleerd door hun gasten, en dit ook reeds voor de komende maanden.
Ondanks de inspanningen die geleverd werden om de protocollen voor een veilige heropstart uit te werken, bleef de mogelijkheid om effectief terug op volle capaciteit gasten te ontvangen uit. 

VEILIGHEID VOOROP
Nochtans kunnen deze grotere vakantiewoningen een zeer veilig verblijf aanbieden, ook aan groepen van meer dan 10 personen:
Het zijn afgesloten gebouwen in een groene en landelijke omgeving waar social distancing perfect kan georganiseerd worden, naast handhygiëne en verluchting. 
Het gros van de activiteiten gebeurt overigens buiten, op de terrassen en in de tuinen of in de ruime omgeving dankzij het ruime fiets- en wandelaanbod in de Vlaamse toeristische regio’s.

Deze vakantiewoningen beschikken over voldoende sanitaire ruimtes, vaak geïntegreerd per slaapkamer, zodat er zich hier geen probleem qua besmettingen kan voordoen.
Indien gewenst kan zelfs de temperatuur van gasten bij aankomst gemeten worden.
In de gemeenschappelijke ruimtes kan er zoals in de restaurants makkelijk met tafels van max. 10 personen worden gewerkt. Het gebruik van de keukens kan tot een strikt minimum van 2 of 3 gasten beperkt worden, die door de groep worden aangesteld.

De groepen die op vakantie komen zijn hoofdzakelijk familie- en vriendengroepen die vaak reeds tot elkaars bubbel behoren.
Bovendien zijn de leden van zo’n groep reeds goed op elkaar ingespeeld en hebben ze een groot wederzijds respect voor elkaars veiligheid. 
Binnen deze groepen kan makkelijk 1 persoon als verantwoordelijke aangesteld worden die de opvolging van de veiligheidsvoorschriften garandeert en in voorkomend geval aanspreekpunt is voor de contact opsporing. Uiteraard wordt er door deze verantwoordelijke, samen met de uitbater, op toegekeken dat er geen misbruik wordt gemaakt van de vakantiewoning voor fuiven of gelijkaardige evenementen.

PERSPECTIEF OP HEROPENING NOODZAKELIJK
Voorbije periode mochten in de ons omringende landen vakantiewoningen wel grotere groepen ontvangen, waardoor een deel van de boekingen (en de daaruit voortvloeiende inkomsten) naar daar werden omgezet.
Ondertussen stellen we vast dat er in verschillende andere sectoren versoepelingen zijn waardoor de facto met veel grotere aantallen kan gewerkt worden dan 10 personen die elkaar nauwelijks of niet kennen.
Wat dus mogelijk is in andere sectoren, moet zeker ook mogelijk kunnen zijn binnen de sector van de grotere vakantiewoningen.

N.a.v. de mededeling van premier Wilmès om de bubbels te herbekijken, vraagt Logeren in Vlaanderen aan de betrokken Ministers en de Veiligheidsraad om deze problematiek ter harte te nemen en met deze groep rekening te houden in de besluitvorming. 
Concreet dringt Logeren in Vlaanderen aan op:

Het toelaten dat grotere vakantiewoningen hun volledige capaciteit kunnen benutten waardoor ze weer grotere groepen mogen ontvangen, zij het onder bijzondere strikte voorwaarden, zoals hierboven omschreven, en zoals opgenomen in het protocol voor vakantiewoningen. 
Een eventueel bijkomende compensatieregeling wegens een uitgestelde volledige heropstart.


Logeren in Vlaanderen rekent op een snelle oplossing en een duidelijke perspectief voor de grotere vakantiewoningen.

Contactinfo
Sophie De Coninck
Teammanager
Logeren in Vlaanderen vzw
Tel. 016 28 61 18 / GSM 0473 30 72 76
sophie.de.coninck@logereninvlaanderen.be

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen).

Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land.

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.