Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

23/10/2020: LOGEREN IN VLAANDEREN VZW VRAAGT EXTRA STEUNMAATREGELEN VOOR KLEINSCHALIGE LOGIES

Sinds maandag 19 oktober zijn de nieuwe verstrengde maatregelen van kracht om het Coronavirus te bestrijden. Deze impliceren onder andere een sluiting van de restaurants en de cafés.  Omdat dit voor hen weer een flinke klap betekent, worden terecht steunmaatregelen voorzien. Maar ook de brede logiessector voelt hiervan de gevolgen met minder boekingen en meer annulaties. Daarom pleit Logeren in Vlaanderen vzw voor extra steunmaatregelen voor de toeristische logies.

GROTE IMPACT OP GEHEEL VAN DE TOERISTISCHE BELEVING
Restaurants en cafés lijden zwaar onder de nieuwe sluiting, en krijgen extra én noodzakelijke ondersteuning. Maar ook de rest van het toeristische landschap is door deze maatregel beïnvloed: zo zijn voornamelijk de vele B&B’s, alsook hotels en andere logies, een vergeten maar eveneens rechtstreeks een zwaar getroffen groep. 

Hoewel logies niet verplicht zijn te sluiten, worden zij evenzeer hard getroffen door het domino effect van deze recente maatregelen: het stilleggen van het restaurant - en café bezoek heeft een gigantische impact op het geheel van de toeristische beleving. Door deze sluiting wordt de vakantieganger een belangrijk vakantie-element ontnomen. ”Logeren in Vlaanderen ontvangt  steeds schrijnender berichten van logiesuitbaters die het ondertussen bijzonder moeilijk hebben om nog te kunnen ondernemen of zelfs te overleven in de huidige omstandigheden” stelt teammanager Sophie De Coninck vast.

STEUNMAATREGELEN NOODZAKELIJK VOOR KLEINSCHALIGE LOGIES
Vanuit de overheid werden voorbije maanden reeds heel wat inspanningen gedaan om ondernemers te ondersteunen via allerlei maatregelen en premies. Door de heropflakkering van het virus, en de nieuwe strengere maatregelen, staat bij een steeds groter wordend aantal logies intussen het water tot aan of zelfs boven de lippen. Omdat zij de voorbije maanden niet verplicht werden om te sluiten konden ze vaak geen aanspraak maken op eerdere vormen van financiële compensatieregelingen. 

Daarom vraagt Logeren in Vlaanderen met aandrang extra steunmaatregelen voor kleinschalige logies. Bijzondere aandacht dient te gaan naar de grotere vakantiewoningen, die extra getroffen zijn door de crisis. Na méér dan een half jaar met geen of amper verhuringen en zonder inkomsten staan zij voor een onmogelijke opdracht om nog langer op deze wijze te blijven ondernemen.

Nog steeds moeten ze, wegens de beperkte toegelaten “bubbelgrootte” boekingen noodgedwongen annuleren of worden deze geannuleerd door hun gasten. Ondanks de inspanningen die geleverd werden door de sector om de protocollen voor een veilige heropstart uit te werken, bleef de mogelijkheid om effectief terug op volle capaciteit gasten te ontvangen uit. 

PERSPECTIEF NOODZAKELIJK
Logeren in Vlaanderen rekent op een snelle oplossing en een duidelijk perspectief voor alle logies, in het bijzonder via concrete steunmaatregelen die onze ondernemers terug een minimum aan perspectief kunnen bieden voor de toekomst.

Contactinfo
Sophie De Coninck 
Teammanager 
Logeren in Vlaanderen vzw
Tel. 016 28 61 18 / GSM 0473 30 72 76 
Sophie.De.Coninck@logereninvlaanderen.be

Stefaan Gheysen
Voorzitter
Logeren in Vlaanderen vzw
GSM 0496 59 61 27
stefaan.gheysen@westtoer.be
 

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen). 

Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land. 

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.