Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

23/12/2020: 30 MILJOEN EURO FINANCIËLE STEUN VOOR TOERISTISCHE SECTOR

Logeren in Vlaanderen is tevreden over het nieuwe Vlaams Stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen in het kader van het coronavirus. De Vlaamse Regering keurde dit programma vorige zaterdag principieel goed. Met het zogenaamde levenslijninitiatief kunnen uitbaters van logiesondernemingen of private attracties steun aanvragen voor investeringen die nodig zijn om na de coronacrisis herop te starten.

Het toerisme wordt bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis. De sector werd als eerste getroffen en kan ook niet onmiddellijk ten volle opstarten. Logeren in Vlaanderen vermoedt dat het toerisme ten vroegste in de lente van 2021 een stabiele en duurzame heropleving zal kennen.

Na overleg met diverse vertegenwoordigers van de toeristische sector heeft Logeren in Vlaanderen samen met provinciale partner Westtoer in de voorbije weken een ‘lifeline’-voorstel ontwikkeld voor Vlaamse logiesbedrijven en private attracties. Toerisme Vlaanderen en de Minister vanToerisme Zuhal Demir reageerden positief op dit voorstel. Op basis hiervan legden ze een nieuw stimulusprogramma voor aan de Vlaamse Regering, dat het vorige zaterdag principieel goedgekeurde.
                                                                     
LOGIESLEVENSLIJN VOOR HARD GETROFFEN TOERISTISCHE ONDERNEMERS
Via een eenmalige projectoproep wil Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir de sector een financiële steun in de rug geven om te blijven investeren in kwaliteit. Hiervoor wordt een enveloppe van 30 miljoen euro voorzien. Het moet de ondernemers toelaten om op korte termijn broodnodige investeringen te doen en hun reservekapitaal terug op peil te brengen. Investeringen in gezondheidsmaatregelen, ecologische duurzaamheid, digitalisering en professionalisering komen in aanmerking.

Projecten kunnen tot maximum 200.000 euro voorgefinancierd worden. De aanvragers betalen binnen vijf jaar 75% (reguliere ondernemingen) of 60% (sociaal en jeugdtoeristische ondernemingen) van de steun terug. Belangrijk is dat de steun enkel zal gaan naar ondernemingen die financieel gezond waren eind 2019. Ook starters komen in aanmerking. Logies moeten aangemeld of erkend zijn in het kader van het Vlaamse logiesdecreet.

“Dit betekent een belangrijke reddingsboei voor vele toeristische ondernemingen. 20% wordt voorbehouden voor kleinschalige ondernemingen en ook de private toeristische attracties komen aan bod.” aldus Stefaan Gheysen, voorzitter van Logeren in Vlaanderen. Vanuit de overheid werden voorbije maanden reeds heel wat inspanningen gedaan om ondernemers te ondersteunen via allerlei maatregelen en premies.

PROVINCIES EN LOKALE OVERHEDEN KUNNEN DOSSIERS MEE ONDERSTEUNEN
Provinciale en lokale overheden hebben de mogelijkheid om zich op vrijwillige basis aan te sluiten bij dit programma. Door financieel bij te dragen, worden de mogelijkheden uitgebreid om een groter aantal aanvragen te honoreren.

Contactinfo
Stefaan Gheysen
Voorzitter Logeren in Vlaanderen vzw
GSM 0496 59 61 27
stefaan.gheysen@westtoer.be

Sophie De Coninck
Teammanager Logeren in Vlaanderen vzw
TEL 016 28 61 18 / GSM 0473 30 72 76
sophie.de.coninck@logereninvlaanderen.be

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen). 

Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land. 

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.