Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

26/02/2021: Paaseieren rapen met de familie in grote vakantiewoningen

De grote vakantiewoningen in Vlaanderen vragen om familiegroepen te mogen ontvangen tot 15 personen, vanaf de paasvakantie.  
Sinds maart vorig jaar kan deze groep van de grote vakantiewoningen de facto geen gasten meer ontvangen, eerst door de verplichte sluiting en nadien door de wisselende bubbelgroottes die steeds véél kleiner waren dan het aantal gasten dat zij kunnen ontvangen. Hierdoor zijn deze vakantiewoningen intussen al een heel jaar bijzónder zwaar getroffen door de corona crisis. Logeren in Vlaanderen vzw ondersteunt de oproep van deze vakantiewoningen om families tot 15 personen te mogen ontvangen vanaf de paasvakantie.

Logiessector heeft het zwaar
Met het mooiere weer dromen en denken meer mensen over vakantie. Dit kan perfect in eigen land. De brede logiessector in Vlaanderen zit ondertussen echter op zijn tandvlees. Buiten enkele (beperkte) logiestypes en specifieke regio’s die het voorbije maanden eerder goed deden, gaat dit niet op voor de meeste logies. Zij zijn door een gebrek aan boekingen noodgedwongen tijdelijk gesloten of werken al maandenlang niet rendabel door de weinige reservaties.
Door de niet verplichte sluiting kunnen zij evenmin ten volle beroep doen op de huidige steunmaatregelen.

De paradox van de grote vakantiewoningen
Eén van de grootste slachtoffers is de groep van de grote vakantiewoningen.

Aan boekingen heeft dit logiestype geen gebrek, alleen mógen de groepen die gereserveerd hebben paradoxaal genoeg niet komen door de restricties op de grootte van gezelschappen (momenteel eigen gezinsbubbel en één extra nauw contact).
Vele boekingen werden vorig jaar reeds omgeboekt naar dit jaar, maar ook dit jaar dreigen deze groepen niet in het geplande gezelschap op vakantie te kunnen gaan. Nogmaals omboeken naar 2022 is niet voor elk groot gezelschap een mogelijkheid. Indien deze groepen bovendien hun waarborg beginnen terug te vragen, dreigt een financieel drama: cash terugbetalingen worden onmogelijk doordat alle boekingen uit 2020 werden omgezet naar 2021, en er geen nieuwe inkomsten zijn.

Een gefaseerde heropening vanaf Pasen
Samen met de sector heeft Logeren in Vlaanderen vzw een aanpak uitgewerkt om grotere vakantiewoningen gefaseerd te heropenen.

In de eerste fase kunnen familiale groepen tot max. 15 personen ontvangen worden. Dit aantal is gebaseerd op een gemiddelde familie bestaande uit oma & opa, 3 kinderen met partner en 7 kleinkinderen.
Families krijgen zo de kans en plaats om elkaar op een kwaliteitsvolle én veilige manier te ontmoeten, genietend van de grote fysieke ruimte - zowel binnen als buiten - die eigen is aan grote vakantiewoningen (en die in een thuissituatie zelden aanwezig is). De interactie tussen familieleden is gebaseerd op een natuurlijke bezorgdheid en respect om elkaars gezondheid, en het aantal verschillende bubbels blijft beperkt.

Voor logiesuitbaters is een groep van 15 personen rendabel om te ontvangen. Tevens is dit, op basis van een uitgebreid protocol, makkelijk organiseerbaar.
Deze logies zijn uitermate geschikt om gezelschappen, per bubbel, slaapgelegenheid en sanitair toe te wijzen. Voor  de uitbaters geeft het ook een mentale boost om terug gastengroepen te kunnen ontvangen na alle annuleringen en verplaatste reservaties.

En er is ook een bredere economisch meerwaarde: gasten die verblijven in vakantiewoningen zorgen voor de lokale economie en het floreren van de plek waar de vakantiewoning gelegen is, zowel qua inkopen als qua activiteiten in de omgeving.

Paaseieren rapen
Kerstmis 2020 was noodgedwongen geen familiegebeuren. Het zou mooi zijn dat Pasen (met het traditionele paaseieren rapen) wél in familieverband zou kunnen plaatsvinden. Dit zou ook tegemoet komen aan de zorg voor het psychosociale gezondheidsaspect en de nood aan reëel contact tussen eigen familieleden: zeker de oma’s & opa’s zijn op beperkter gezelschap aangewezen en snakken er naar eens samen te kunnen genieten van hun eigen voltallig gezin.

Tegen de paasvakantie hopen we dat de besmettingen en hospitalisaties ook voldoende gunstig geëvolueerd zijn. En is tegen dan hopelijk ook (een deel van) de oudere generatie gevaccineerd.
 

Logeren in Vlaanderen rekent zo snel mogelijk op een duidelijk perspectief voor de grotere vakantiewoningen, bij voorkeur vanaf 1 april, rekening houdend met de epidemiologische cijfers én vaccinatie. Dit vooruitzicht is noodzakelijk om de vastliggende reservaties correct te kunnen verwerken en om eventueel nieuwe gezelschappen de kans te geven te kunnen reserveren. Deze logies worden immers vaak 6 maanden tot meer dan een jaar vooraf gereserveerd door families en groepen.
 

Contactinfo
Stefaan Gheysen
Voorzitter Logeren in Vlaanderen vzw
GSM 0496 59 61 27
stefaan.gheysen@westtoer.be

Sophie De Coninck
Teammanager Logeren in Vlaanderen vzw
TEL 016 28 61 18 / GSM 0473 30 72 76
sophie.de.coninck@logereninvlaanderen.be

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en private logiessectoren.

Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen i.s.m. de Kunststeden vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land.

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.