Corona

Kan ik nog logeren in Vlaanderen Vakantieland met het coronavirus?

Lees hier >

28/05/2020: Kleinschalige logies snakken naar duidelijkheid rond heropstart

De kleinschalige logiessector in Vlaanderen is, naast andere sectoren, zeer zwaar getroffen door de huidige coronacrisis maar heeft voorlopig nog geen zicht op een duidelijke heropeningsdatum. De sector snakt dringend naar duidelijkheid rond de datum en de bijhorende openingsvoorwaarden.

Er is na meer dan twee maanden lockdown dringend duidelijkheid en perspectief nodig voor de kleinschalige logiessector. De periode van quasi geen reservaties én geen bijhorende inkomsten loopt steeds verder op, ondanks het zonnige vakantieweer. De slopende onzekerheid en financiële impact hakken er bij vele logiesuitbaters zwaar in.

De eventuele heropening vanaf 8 juni, die vroeger reeds gecommuniceerd werd door De Veiligheidsraad, komt steeds meer in het gedrang aangezien logies voldoende tijd nodig hebben om de heropstart voor te bereiden. Er zijn reeds volop gesprekken in verband met het openstellen van de grenzen,  maar een mogelijke heropening van de eigen logiessector lijkt intussen bijzaak. Er is snel duidelijkheid nodig welke boekingen ze voor de toekomst kunnen aanvaarden en vanaf wanneer, met welke noodzakelijke tussenperiode en onder welke veiligheidsvoorwaarden.

B&B’s, familiale hotels en vakantiewoningen zijn door hun kleinschaligheid zeer goed in staat om de nodige veiligheidsmaatregelen te implementeren in hun logies. Als vertegenwoordiger van méér dan 1.200 - kleinschalige - logies werkte de koepelorganisatie Logeren in Vlaanderen vzw, samen met andere sectororganisaties, mee aan veiligheidsprotocollen voor de B&B’s en vakantiewoningen. Deze veiligheidsprotocollen werden voorgelegd aan de expertengroep GEES. Tot op heden blijft het zeer stil over de volgende stappen en de richtlijnen.

Daarom roept Logeren in Vlaanderen vzw de beleidsmakers met aandrang op om de duizenden logiesuitbaters dringend duidelijkheid te verschaffen zodat ze de nodige voorbereidingen kunnen treffen om veilig en operationeel te kunnen herstarten.

Contactinfo
Wim Verscuren
Waarnemend coördinator Logeren in Vlaanderen vzw
Tel. 016 28 60 34 / GSM 0485 17 81 10
wim.verscuren@logereninvlaanderen.be

Stefaan Gheysen
Voorzitter Logeren in Vlaanderen vzw
Tel. 050 305 565 / GSM 0496 59 61 27
stefaan.gheysen@westtoer.be        

Logeren in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5 Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant, Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen).
Logeren in Vlaanderen vzw is eigenaar van de merknaam Vlaanderen Vakantieland. Onder deze noemer ondersteunt en promoot Logeren in Vlaanderen vakantiebeleving en kortbij vakanties in eigen land.

 

Laat je inspireren

Ik ontvang graag inspiratie en de leukste vakantietips van Logeren in Vlaanderen Vakantieland.